Energielabel voor uw woning, regel het nog voor het einde van 2020!

Vanaf 1 januari 2021 moet u het energielabel voor uw woning aanvragen met behulp van een extern deskundige. Dit kost minimaal €190, terwijl u het dit jaar vrij eenvoudig en voor nog geen tientje zelf kunt regelen. Een energielabel is verplicht bij de verkoop van uw woning en is 10 jaar geldig. Een huis met een groen label heeft een lagere energierekening, biedt meer wooncomfort en is beter voor het milieu. Voor kopers op de woningmarkt zullen deze aspecten steeds belangrijker worden. Uiterlijk bij de overdracht van een woning moet de verkoper een energielabel aan de koper overhandigen.

Stappenplan voor de aanvraag van een definitief energielabel:

  • Ieder huis heeft een voorlopig energielabel gekregen, veelal op basis van de situatie bij oplevering van uw woning. Welk label dit is kunt u zien op www.energielabel.nl. De labels variëren van A (energiezuinig en goed geïsoleerd) tot G (energie-onzuinig en slecht geïsoleerd).
  • Wanneer u energiebesparende maatregelen heeft genomen, zoals dubbel glas, spouwmuurisolatie, bodem/vloerisolatie, een energiezuiniger c.v. ketel of zonnepanelen, dan is uw label vaak lager. Voor de verkoop van uw huis kan dit aantrekkelijk zijn. U kunt de gegevens van uw huis veranderen via www.energielabelvoorwoningen.nl en daarmee mogelijk een gunstiger definitief energielabel verkrijgen.
  • Wanneer u uw gegevens wilt aanpassen heeft u uw DigiD-inloggegevens nodig en de bewijzen van aanpassingen aan uw woning. Dit kunnen foto’s zijn, een bewijs van betaling, een aan- of verkoopbrochure, of een taxatierapport.
  1. Klik op ‘Mijn energielabel aanvragen’
  2. Log in met DigiD
  3. Controleer de gegevens van uw woning (zoals bouwjaar en woningtype)
  4. Bij wijzigingen aan uw woning: voeg bewijs (bijv. nota) toe aan het online woningdossier
  5. Selecteer een deskundige uit een adreslijst. Hierin staan ook de kosten vermeld (ca. €10) en betaal met iDeal of via een factuur
  6. Verstuur de gegevens naar de deskundige, deze controleert de gegevens
  • Na beoordeling door de deskundige wordt het label automatisch aangepast. U ontvangt het definitieve label in uw mailbox.

Succes met het aanvragen van uw definitieve energielabel!